OntbijtRecepten

Zweedse Kaneelbroodjes

Een van mijn meest favoriete plekken in Den Haag is Bartine Deli. Deze divers georiënteerde lunchzaak verkoopt de meest verrassende cadeautjes, zó lekker dat ze het waarschijnlijk niet tot thuis halen. Zo ook hun assortiment aan Zweedse zoete broodjes. Van saffraan en kaneel tot aan kardemom en rozemarijn, allemaal even bijzonder.

Woon je nou niet in de buurt, of zin om zelf eens lekker te bakken? Check mijn eigen versie van de Zweedse kaneelbroodjes net als bij Bartine.

Zweedse kaneelbroodjes

Coco van Alphen
Volvette romige kaneelbroodjes met een vleugje kardemom.
Voorbereidingstijd 1 uur 40 min
Bereidingstijd 12 min
Totale tijd 1 uur 50 min
Gang Ontbijt
Keuken Zweeds
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

Deeg

  • 200 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 7 gram gist gedroogd
  • 5 gram kardemom gemalen
  • 70 gram boter gesmolten
  • 325 gram bloem
  • 1 snuf zout

Vulling

  • 75 gram zachte boter
  • 75 gram suiker
  • 10 gram kaneel
  • 1 ei

Instructies
 

  • Roer de suiker en het gist door de melk.
  • Zeef de bloem samen met het kardemompoeder en zout.
  • Meng het bloemmengsel met de melk in een diepe kom.
  • Voeg de boter toe en kneed door het deeg. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Kneed het deeg in ongeveer 15 minuten tot een plakkerig maar soepel deeg.
  • Bebloem een kom en leg de deegbal erin. Dek af met een schone, hete, vochtige theedoek. Zet gedurende 1 uur apart buiten de koelkast.
  • Terwijl het deeg staat te rusten, smelt je de boter voor de vulling.
  • Mix de kaneel en suiker door de boter.
  • Verdeel je deeg in twee stukken. Bebloem je werkbank en rol beide stukken uit tot 2 rechthoeken van ongeveer 30 x 20 cm.
  • Smeer de kaneel-suiker-boter uit over de twee plakken deeg.
  • Sla de twee buitenkanten naar binnen zodat je drie lagen krijgt. Rol deze nog licht evenredig uit.
  • Snijd in per plak, 5 gelijke stroken uit het deeg. Totaal dus 10 stroken.
  • Draai elke strook tot een wokkel in in tegengestelde richting.
  • Draai de wokkel rondom je wijsvinger, duim en middelvinger in een knoop vast.
  • Plaats de buns op een ovenplaat met ovenpapier en leg er een vochtige, hete theedoek overheen en zet voor ongeveer 30 minuten apart.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Klop het ei los en bestrijk de buns ermee.
  • Bak de buns in 12 minuten goudbruin. Sprinkel wat suiker over de buns direct na het uit de oven halen ervan.
Trefwoord kaneelbroodjes, kanelbullar, kardemombroodjes
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept