HoofdgerechtLunchRecepten

Vers Pasta Deeg

Vers gemaakt pasta deeg is echt ultiem geluk. Het maken hiervan, zit ‘m niet in de moeilijkheidsgraad maar vooral in het feit dat het nogal tijdrovend kan zijn. Waar je bij een zak gedroogde spaghetti binnen 12 minuten klaar bent, moet je voor vers pasta deeg iets langer uittrekken.

Ik heb menig vriend(in) hier thuis al van de kruk af zien glijden bij het proeven van mijn pasta alla vodka. Een recept dat bijna iedere smulpaap kan bekoren maar authentiek Italiaans is het zeker niet.

Een aantal zaken zijn bij het maken van verse pasta wel enorm belangrijk, dus let op!

1). Pasta machine. Je hebt een pasta machine nodig. Een handmatige of elektrische pastamachine is een múst want met alleen een deegroller red je het niet. Uiteraard heeft niet iedereen een KitchenAid met opzetstuk maar spierballen kweken door handmatig te draaien heeft ook wel wat.

2). ”00” bloem. Het gebruik van de juiste producten is essentieel, het komt de smaak en consistentie alleen maar ten goede. Ik gebruik vaak het merk ‘5 stagioni’ van de Hanos. De semola die je kunt kopen bij de reguliere supermarkten zijn niet mijn favoriet.

3). Olijfolie. Ook hier geldt, gebruik een product van goede kwaliteit. De pasta is de eenvoud zelve met maar 4 ingrediënten, dus een goede basis is alles.

Pasta Deeg

Coco van Alphen
Heerlijk basis deeg voor pasta. Te gebruiken voor spaghetti, ravioli of tagliatelle.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 375 gram 00 bloem
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zout

Instructies
 

  • Klop de eieren los in een kom.
  • Voeg het zout door de bloem en roer door elkaar.
  • Roer de eieren met een vork door de bloem en voeg als laatste de olijfolie toe.
  • Kneed dit deeg minimaal 10 minuten goed los.
  • Geef niet te vroeg op want het duurt echt eventjes voor het deeg elastischer wordt.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten buiten de koelkast.
  • Snijd het deeg in 4/5 stukken en rol deze uit tot rechthoekige plakken met de deegroller.
  • Begin op stand 1 en rol alle stukken deeg door de pasta machine.
  • Herhaal dit tot aan stand 7/8/9, afhankelijk van de pasta die je wilt. Gebruik voor spaghetti stand 9 en voor tagliatelle en 7 voor ravioli.
  • Rol de pasta door opzet stuk. Bebloem de slierten goed en leg op een platte werkbank of hang uit voor de laatste stap.
  • Kook een ruime pan met water en giet ruim zout in het water. Kook de pasta in 3 minuten al dente. Verleng de pasta met 1 minuut wanneer nodig, maar echt niet langer dan dat.
  • Bewaar een kopje met pasta water om je saus eventueel mee te binden.
  • Giet de pasta af en hussel er een scheut olijfolie doorheen om te voorkomen dat de pasta plakt. Je kunt de pasta ook gelijk door de saus heen roeren.
  • Eet smakelijk!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept