NagerechtRecepten

Tarte Tatin

Voor het tv-programma The Chef’s Line – Aflevering 2 ben ik aan het bakken geslagen. Taarten bakken is niet echt mijn ding, het opeten ervan overigens wel, maar als ik dan een uitzondering maak dan is het wel voor appeltaart. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet ergens een twist zou bedenken. Daarom hier een heerlijk, makkelijk recept voor een Tarte Tatin met een ‘spicy edge’.

Tarte Tatin

Tarte Tatin met een kruidige twist.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 2 taartjes

Equipment

  • kleine ovenschaaltjes

Ingrediënten
  

Vulling mix:

  • 1 Jonagold appel
  • 1 Braeburn appel
  • 1 Doyenne du Comice
  • 1 theelepel Chinese Five Spices
  • 100 gram suiker
  • scheut slagroom
  • 1 mespunt zout
  • 50 gram boter

Deeg:

  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 50 ml vers sinaasappelsap

Sinaasappelroom:

  • 1 handsinaasappel
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 theelepel vanille suiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht).
  • Kneed de bloem samen met de boter en suiker fijn in een kom.
  • Kneed er een snuf zout en 50 ml sinaasappelsap doorheen. Zet dit deeg 20 minuten afgedekt met folie in de koelkast.
  • Was de appels en peren. Snijd alles in dunne plakken mét schil. Mix de Chinese Five Spices met het fruit en zorg dat alle plakjes bedekt zijn.
  • Zet een koekenpan op het vuur en bedek de bodem evenredig met suiker. Belangrijk! Laat de suiker op zichzelf smelten, zonder te roeren of de pan teveel te bewegen. Is de suikers volledig gekarameliseerd, voeg dan een goede snuf zout toe en een scheut slagroom. Zet het vuur laag.
  • Voeg de fruitmix toe aan de karamel en zorg dat al het fruit bedekt is met karamel.
  • Verdeel de gekarameliseerde fruitmix toe aan de kleine ovenschaaltjes. Zet de pan terug op laag vuur en voeg nieuwe suiker toe aan de pan. Laat deze opnieuw karameliseren.
  • Snijd sinaasappelpartjes zonder vliesjes. Draai het vuur uit als de suiker opgelost is.
  • Roer een snufje zout door de karamel en verdeel de sinaasappelpartjes door de pan.
  • Kneed het deeg en rol het uit. Steek de vormen van de terracotta schaaltjes uit en bedek de fruitmix in de terracotta schaaltjes met het deeg. Prik gaatjes in het deeg.
  • Plaats de schaaltjes gedurende 20 minuten onderin de oven. Laat de oven de volledige tijd gesloten.
  • Mix sinaasappelsap met crème fraîche. Het moet de dikte van slagroom hebben.
  • Voeg aan het roommengsel wat sinaasappelschil en vanille suiker toe en laat wat opstijven in de koelkast.
  • Na 20 minuten mogen de taartjes uit de oven. Laat de schaaltjes iets afkoelen alvorens je ze omdraait op een bord.
  • Decoreer met sinaasappelroom en de gezouten gekarameliseerde sinaasappel.
Trefwoord appeltaart, dessert, Frans dessert, nagerecht, tarte tatin, toetje

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept