HapjesReceptenVoorgerecht

Tartelette van zalm

Tijdens mijn kookworkshop een aantal jaar geleden onder leiding van Alain Caron maakte wij dit heerlijke voorgerecht. Daar heb ik toen echte quenelles leren draaien.

Deze tartelette van zalm is een gerechtje met veel verschillende onderdelen waar je wel even de tijd voor moet nemen. Wel is het met dit gerecht ook mogelijk om er kleinere hapjes van te maken, om te serveren tijdens een borrel of als amuse in plaats van als voorgerecht. Er zijn verschillende elementen die aan het einde samengebracht worden tot het torentje wat deze tartelette is.

Ik heb de ingrediënten voor je gecategoriseerd, zodat je weet, wat waarbij hoort. Veel plezier met koken!

 

Tartelette van zalm

Indrukwekkend voorgerecht voor feestelijke dagen.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • aluminium folie
  • deegroller
  • bonen om blind te bakken

Ingrediënten
  

  • 4 plakken bladerdeeg
  • 200 gram rauwe zalm

Gemarineerde zalm:

  • 200 gram gerookte zalm
  • 10 gram suiker
  • 12 gram fijn zout
  • 1 bos dille grof gehakt

Kruiden room:

  • 75 ml ongeslagen slagroom
  • 2 takjes dragon geplukt en gehakt
  • 1 snuf nootmuskaat

Gekonfijte ui:

  • 375 gram witte ui
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 dl water
  • rasp van citroen

Witlof salade:

  • 1 snuf zout
  • 1/2 stronk witlof
  • 5 takjes peterselie geplukt
  • 10 stengels bieslook grove stukken
  • 5 takjes dille
  • eetbare bloemen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit en prik gaatjes in het midden. Maak van aluminium bakjes en vul deze met witte bonnen o.i.d. om blind te bakken. Plaats deze in het midden van het deeg. Bak in ongeveer 15 minuten vrij.
  • Haal uit de oven en verwijder de folie. Bak vervolgens nog 8-10 minuten tot de bodem ook gaar is.
  • Mix de dille, suiker, peper en zout voor de marinade voor de rauwe zalm. Leg de zalm op vershoudfolie, bedek volledig met de marinade, vouw de folie dicht en zet een uur in de koelkast om te laten intrekken.
  • Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de ui. Bak citroenrasp mee. Voeg water en peper toe en laat sudderen tot de ui zacht is.
  • Druk het vocht uit de ui in een zeef en vang het vocht op. Dit bewaar je voor de vinaigrette.
  • Klop de slagroom lobbig. Voeg de nootmuskaat, dragon en peper en zout toe en klop vervolgens stijf.
  • Snijd de bittere kern uit de witlof en snijd over de lengte in kwarten. Meng de witlof met de grof gesneden peterselie, bieslook en dille.
  • Laat het zout oplossen in de azijn. Sla met een garde langzaam de olie erdoor. Klop net zo lang tot er een mayonaise achtige substantie ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng met de witlof en kruiden.
  • Veeg de marinade van de zalm. Snijd de zalm in dunne plakjes.

Time to plate:

  • Leg op het bord een theelepel room en plak daarop het kuipje bladerdeeg.
  • Vul de bladerdeeg bodem met een theelepel room en spreid deze uit met de bolle kant.
  • Vul de bodem eerst met een laag gekonfijte uit, daarna met gerookte en gemarineerde zalm.
  • Top het taartje af met een quenelle room en witlof salade.
Trefwoord makkelijk voorgerecht, tartelette, zalm
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept