HoofdgerechtRecepten

Rode Poon in Tomatenconsommé

Noordzeevis is echt een zwaar ondergewaardeerd product. Nu is het wel zo dat met de overkoepelende term, ‘Noordzeevis‘ nu echt duidelijk is welke visjes daaronder vallen. De, in roomboter gebakken sliptongen, zijn denk ik wel de bekendste Noordzeevis maar er is zoveel meer.

Net als groenten zijn er voor vis ook maanden waarin je deze beter wel of juist helemaal niet moet consumeren. Dit heeft alles te maken met de paringsseizoenen van de vissen. Zo kun je hier in één klap zien in welke maand je van welke vis kunt genieten. Dan is er nog een ultieme tip waar elke thuiskok gelukkig van wordt, namelijk; een kookboekken-tip!

Op de website van Noordzeevis uit Scheveningen kun in hun webshop twee edities vinden van een kookboek vol met visrecepten. Het enige dat jij nu nog even moet doen is vrienden worden met je lokale visboer zodat hij de graatjes uit je vis plukt en je dat niet zelf hoeft te doen!

Rode Poon in Tomatenconsommé

Coco van Alphen
Chique gerecht in een makkelijk jasje. Maak indruk met dit stappenplan.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • neteldoek of schone (nieuwe) theedoek

Ingrediënten
  

  • 2 Rode Poon filets met huid
  • 1,5 kilo tomaten
  • 10 blaadjes basilicum
  • 10 gram mosterdzaadjes
  • 10 gram spekreepjes uitgebakken
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht).
  • Leg de msoterdzaadjes op een bakplaat en pof in de oven gedurende 5 minuten zonder olie.
  • Ontvel de tomaten, verwijder zaadlijsten en snijd in grove stukken.
  • Snijd ui en knoflook fijn en fruit aan in olijfolie in pan met dikke bodem.
  • Voeg tomaten toe en breng op smaak met peper en zout. Laat 20 minuten sudderen.
  • Mix tomaten met staafmixer tot glad geheel.
  • Laat tomatenpuree uithangen in een neteldoek en vang het vocht op in een pan.
  • Mix de basilicum met peper, zout en olijfolie.
  • Zeef basilicum olie twee maal zodat er helder groene olie overblijft.
  • Dep de filets droog aan beide kanten. Bedek de huid met een dun laagje zout. Wrijf zacht in.
  • Verhit de olie in een pan en bak de filets op de huidkant krokant in ongeveer 2-3 minuten. Draai de filets niet om.
  • Verwijder pan van hittebron en draai filets nog even om, zodat ze doorgaren op de rest hitte.
  • Verdeel de tomatenconsommé over twee diepe borden.
  • Plaats in elk bord een Poon filet met de huid naar boven. Druppel de basilicum olie in de tomatenconsommé.
  • Verdeel de spekjes over de vis en maak af met de mosterdzaadjes.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept