HapjesNagerechtRecepten

Millionaires shortbread

Iedereen die ik ooit deze ‘Millionaires shortbread’ heb geserveerd is meteen fan. Niet een klein beetje fan, nee ik wil hiermee ontbijten, lunchen en dineren-fan. Maar dit recept is niet van mijzelf helaas.

In de zomer van 2018 heb ik Jodi ontmoet. Jodi is een energieke, gekke en creatieve chick die verzot is op eten. Daarnaast is denk ik één van de eerste foodbloggers die Nederland kent. Al ruim 10 jaar is zij online te vinden als Blikindekeuken, een foodblog waarop niet alleen heerlijke recepten te vinden zijn maar ook reistips, food hacks en levensverhalen. Zo ook dit heerlijke recept van zachte karamel met chocolade en een vleugje kokos. Waar de menigte het ‘Millionaire shortbread‘ noemt, heeft zij haar zoete cadeautjes de naam Karamel Carré’s gegeven.

De foto’s van deze zoetigheid zijn een tijd geleden gemaakt tijdens een food-fotoshoot die ik had met Denize van byDenize. Dolverliefd ben ik nog steeds op alle foto’s die zij maakte van mijn creaties. Binnenkort uiteraard meer te zien van haar via mijn recepten.

Millionaires shortbread

Coco van Alphen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 2 uur 45 min
Gang hapjes, Nagerecht
Porties 20 stuks

Equipment

  • bakvorm

Ingrediënten
  

  • 125 gram bloem
  • 90 gram kokosrasp
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 115 gram kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 400 ml gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 150 gram pure chocolade 75%
  • grof zeezout fleur de sel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet het in met olijfolie.
  • Smelt 125 gram boter in een pannetje. De rest v/d boter heb je straks nodig voor de vulling.
  • Mix de bloem met het bakpoeder, de kokosrasp en de kristalsuiker.
  • Meng hier de boter goed door en kneed het kort tot het een korrelig deeg is.
  • Druk het deegmengsel tegen de bodem van het bakblik. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel. Zet dit 12 minuten in de oven.
  • Smelt de overige 100 gram boter in een pannetje. Voeg hier de basterdsuiker aan toe en laat deze op laag vuur smelten.
  • Voeg de gecondenseerde melk, het vanille aroma en de maple syrup toe aan het pannetje. Verwarm dit samen op middelhoog vuur maar laat het niet koken, ongeveer 6-8 minuten.
  • Laat de bodem iets afkoelen alvorens je de karamel vulling erover uitgiet. Zet de bodem met karamel vulling gedurende 10 minuten midden in de oven. Het geheel moet volledig afgekoeld zijn voor je de laatste stappen kunt voltooien.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Giet de chocolade over de karamel uit en zorg dat de caramel overal bedekt is met chocolade.
  • Bestrooi de laag chocolade met grove zeezout vlokken.

Tip van Flip:

  • Feestje? Versier de chocolade met glitters of schuddebuikjes voor Sinterklaas?
Trefwoord chocolade caramel, karamel carres, kokos karamel carres, millionaires shortbread
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept