HapjesRecepten

Gyōza met kipgehakt

De Aziatische keuken is natuurlijk niet over één kam te scheren maar ik heb serieus nog niets gevonden (m.u.v. Durian) dat ik niet lekker vind. De keren dat ik in Azië geweest ben, heb ik altijd met veel plezier lokale gerechten geprobeerd. Zo ben ik ooit tijdens mijn studie naar China geweest en hebben we daar genoten van alle soorten dumplings die je je maar kunt voorstellen. Een ritje naar de Aziatische supermarkt resulteert voor mij dus ook altijd in de aankoop van een aantal zakken ingevroren dumplings.

Maar hoe moeilijk kan het zijn? Dat vouwen van die kleine zakjes geluk. Om heel eerlijk te zijn, best wel moeilijk maar het is het meer dan waard. Zelfgemaakte dumplings, gyōza in dit geval zijn bizar lekker! Daarnaast is het vouwen ervan, zeer rustgevend.

Gaat dit de eerste keer zijn dat je gyōza zelf gaat maken, weet dan, dat je bij de Aziatische supermarkt diepgevroren gyōza vellen kunt kopen. Deze vellen zijn wat steviger dan eigen gemaakt deeg en ideaal om het vouwen eens goed mee te oefenen! Mijn eerste keer heb ik het recept van EefKooktZo aangehouden, met wat kleine wijzigingen ben ik op het volgende uitgekomen.

Gyōza met kipgehakt

Heerlijk zelfgemaakte gyōza met kip en spitskool.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 10 min
Gang hapjes, hoofdgerecht
Keuken Asian
Porties 4 personen

Equipment

  • deegroller
  • koekenpan

Ingrediënten
  

  • 300 gram kipgehakt
  • 35 stuks gyoza vellen
  • 200 gram gesneden spitskool
  • 2 stuks bosui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel maizena

dipsaus

  • 3 eetlepel rijstazijn
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel Chinese chili olie (Loa Gan Ma)
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Instructies
 

  • Laat de gyōza vellen ontdooien, of gebruik vers gemaakt deeg.
  • Breng in een steelpan water aan de kook. Blancheer hierin de gesneden spitskool (1-2 minuten is voldoende).
  • Giet de spitskool af, spoel af met koud water en knijp het vocht eruit.
  • Meng in een kom het kipgehakt met de geperste knoflook tenen, de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en maizena.
  • Snijd de bosui zeer fijn en meng door het gehaktmengsel.
  • Neem een gyōza vel in de palm van je hand en plaats een eetlepel gehaktmengsel in het midden van het gyōza vel.
  • Maak de randen nat met wat water en vouw ze dicht. Het is de bedoeling dat een gyōza, 7 vouwen heeft. Hulp nodig? Check dit filmpje.
  • Verwarm een eetlepel wok olie op middelhoog vuur in een koekenpan en zet een aantal gyōza op 1 zijkant in de pan en bak die kant krokant gedurende 1 minuut.
  • Voeg een half kopje water toe aan de pan en dek af met een deksel. Laat de gyōza 1-2 minuten stomen (ingevroren gyōza mogen 2-3 minuten stomen).
  • Laat de gyōza nog even nabakken, tot het vocht volledig is opgenomen. Garneer met wat bosui en sesamzaadjes.
  • Mix voor de dipsaus, de sojasaus, de chili olie, de rijstazijn en sesamzaadjes.
Trefwoord asian, aziatische keuken, dumplings, gyoza, gyozas, jiaozi, potstickers
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept