NagerechtRecepten

Cheesecake van geitenkaas

De afgelopen drie jaar heb ik het plezier gehad mee te mogen doen met de ‘Kookclub van het jaar-verkiezing’ van Elle Eten. De Elle Eten, dat is voor mij wel één van de mooiste food-tijdschriften ooit. De stijlvolle styling en smakelijke recepten zorgen voor kwijlende situaties.

Die jaarlijkse verkiezing van het blad, op zoek naar de beste amateur kookclub is met de Amsterdamse kookfabriek als podium, een groot feest om aan mee te doen. Ondanks dat we een groot zooitje ongeregeld zijn is deze dag altijd één groot feest.

Dat jaar werd ik uitgedaagd om voor Bettine geitenkaas eens een zoet recept te maken met geitenkaas. Toen heb ik een online speurtocht opgezet om een recept te vinden waar ik blij van werd. Zo hier de cheesecake van geitenkaas (dank @Beaufood). Als je uitsteek-ringen gebruikt om ze te portioneren heb je een knap taartje, ideaal voor het kerstdiner.

Cheesecake van geitenkaas met bramen coulis

Coco van Alphen
Twist op de klassieke cheesecake. Iedereen vindt dit lekker, ook de niet-geitenkaas liefhebbers. Met de zoetzure bramen/balsamico coulis als toevoeging is dit een dessert voor zoetekauwen én kaasliefhebbers.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang dessert
Keuken Amerikaans, hollands, Italiaans
Porties 6 porties

Equipment

  • bakvorm
  • steekring

Ingrediënten
  

  • 150 gram dadels
  • 100 gram havermout
  • 20 gram walnoten
  • 30 gram maria biscuit
  • 1 snufje zout
  • 300 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram honing
  • 3 eieren
  • 3 takjes verse tijm
  • 1/2 kilo bramen diepvries
  • 20 ml balsamico crème
  • 10 gram gelei suiker
  • 2 eetlepels water

Optioneel:

  • verse bramen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Ontpit de dadels en laat ze wellen in een kom water.
  • Maal de havermout fijn in de keukenmachine samen met het zout, de dadels, het biscuit en de walnoten.
  • Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel de havermout mix over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Mix de geitenkaas met de honing en de crème fraîche. Voeg een voor een de eieren toe.
  • Rits de tijm en meng door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak de taart af, middenin de oven in 40-50 minuten. De taart mag licht gekleurd zijn aan de bovenkant.

Bramen coulis:

  • Verwarm de bramen in een pan en voeg het water toe. Laat de bramen volledig zacht worden.
  • Druk de bramen door een zeef en vang het vocht op in een pan. Zet de pitten apart.
  • Zet de pan terug op laag vuur en voeg de balsamico crème toe. Voeg de helft van de gelei suiker toe en zorg dat de suiker volledig is opgenomen. Laat wat afkoelen en beoordeel de dikte van de coulis.
  • Bepaal of de coulis dik genoeg is of dat er meer gelei suiker aan moet worden toegevoegd.

Time to plate:

  • Verwarm de steekring in warm/heet water en steek hiermee stukken cheesecake uit.
  • Garneer de cheesecake met coulis, verse bramen en de overgebleven pitjes.
Trefwoord cheesecake, dessert, geitenkaas, kaasliefhebber, twist
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept