ReceptenVoorgerecht

Ceviche van Schol

Joe Joe, ik ben enige tijd geleden op vakantie geweest naar Colombia en dat was onbeschrijflijk. Een bijzonder mooi land, lieve mensen en een ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Ceviche heb ik daar ontelbaar veel gegeten. Het klassieke recept met mais, peper en oneindig veel koriander.

Nu dacht ik, hier moet ik iets mee. Deze twee werelden samen laten komen in een eigen creatie is het proberen waard. Noordzeevis in een ceviche recept, kom maar op! Hiermee kun je je meisje ten huwelijk vragen, of je eerste date mee in bed krijgen. Ik zeg: winnen!

Schol!

Zoals met veel dingen moet je eerst les krijgen voor je iets goed kunt, dus laten we naar Schol gaan. Ja, Schol dus, zo heet dat visje waar het volgende recept om draait.

Ongeveer 90% van de Schol die wordt binnengehaald aan de Hollandse kust, wordt niet door onszelf geconsumeerd maar wordt verscheept naar het buitenland. Zonde! Want het is zo’n heerlijk ding. Om je over te halen vaker Schol te eten hebben we een meerdere recepten bedacht én ook uitgeprobeerd. Dit uiteraard mét bijpassende foto’s, want ja, één beeld zegt meer dan duizend woorden toch?!

Ceviche van Schol

Hollandse uitvoering van een Zuid Amerikaanse klassieker.
Bereidingstijd 30 min
Gang Voorgerecht
Keuken hollands

Equipment

  • afsluitbaar plastic zakje

Ingrediënten
  

  • 1/2 venkelbol
  • 1 eetlepel venkelzaad heel
  • 2 stuks schol
  • 1 citroen
  • 1,5 limoen
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Rooster de venkelzaadjes in een droge pan ca. 4 minuten op middelhoog vuur. Na roosteren even malen in een vijzel óf pletten in een plastic zakje.
  • Snijd de venkel in dunne plakken. Pers de limoenen en citroenen uit in een kommetje. Neem het plastic zakje en doe het vocht van de citrus hierin, 1/3 van de venkel en het geplette venkelzaad.
  • Snijd de Schol in blokjes. Doe de vis bij het vocht in het plastic zakje. Laat dit ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel de overige (rauwe) venkel over de borden. Breng op smaak met olijfolie en peper en zout.
  • Nu mag je de ceviche verdelen over de borden. Knal hier nog wat verse peper overheen en verdeel er wat van dat venkelgroen overheen. Kees is klaar. Of Marie-Claire, als je zo heet.
Trefwoord ceviche, hollandse klassieker, noordzeevis, schol

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept